Wat betekent het om mee te doen?
We hebben altijd verschillende lopende projecten waar kinderen aan mee kunnen doen. We komen graag bij uw school of kinderdagverblijf langs om data te verzamelen. Ook als een enkele klas/leerkracht binnen de school wil meedoen, zijn we al erg blij!
Afname van het onderzoek gebeurt individueel of in kleine groepjes en neemt meestal 10-20 minuten in beslag per (groepje) kinderen. Tijdens de afname werken kinderen vaak op een laptop en vragen we hen bijvoorbeeld:
- animatie-video’s te kijken en daar vragen over te beantwoorden
- foto’s of plaatjes te bekijken en te beoordelen
- puzzels op te lossen of quizmaster te spelen met andere kinderen
- vragen te beantwoorden over zichzelf of anderen
(bijv. hoe vind je het om in Nederland te wonen? Hoe leuk vind je je school? Etc.) - verhaaltjes te luisteren en daar vragen over te beantwoorden
Toestemming van ouders
Van ouders/verzorgers hebben we actieve toestemming nodig voor deelname van hun kind. We hebben daarvoor een informatiebrief en een toestemmingsformulier dat ondertekent dient te worden (online of offline). Deze kan verstuurd worden vanuit ons of via de school (zodat de school geen persoonsgegevens met ons hoeft te delen). Versturen kan per email of per post.
Wat levert het op?
Kinderen vinden het vaak erg leuk om mee te doen en leren zo meer over wat het betekent om proefpersoon te zijn in wetenschappelijk onderzoek. Onze onderzoeksassistenten kunnen hier ook altijd, na afloop, meer over vertellen in de klas/groep! Daarnaast krijgen alle kinderen die meedoen een mooi diploma waarop staat dat ze hebben bijgedragen aan de wetenschap.
Scholen en kinderdagverblijven sturen we na afloop een rapportage over de resultaten van het onderzoek. Ook staan we altijd open voor verdere samenwerking, en kunnen we bijvoorbeeld een presentatie over het onderzoek organiseren op uw school of kinderdagverblijf.

Goed om te weten
Kinderen hoeven niet (goed) te kunnen lezen om deel te nemen, omdat we altijd verbale instructies geven (door de onderzoeksassistent of via audio-opnames). Als kinderen moe worden of zich ongemakkelijk voelen (of gewoon geen zin meer hebben) dan kan het onderzoek op elk moment worden onderbroken. Daarnaast worden alle onderzoeksgegevens vertrouwelijk en anoniem verwerkt.
Verder is al ons onderzoek goedgekeurd door de Ethische Commissie van de Universiteit Utrecht.
Meedoen?
Mail dan naar kidsincontext@uu.nl en we nemen contact met u op!