Onderzoek thuis

Beste ouder/verzorger,

Hartelijk dank voor uw interesse om deel te nemen aan ons onderzoek!

Gedurende de basisschooltijd zijn kinderen volop in ontwikkeling: Ze leren wie ze zelf (willen) zijn en hoe ze zich verhouden tot de wereld om hen heen. De Vrije Universiteit Amsterdam verricht momenteel een grootschalig onderzoek naar hoe de sociale context waarin kinderen zich bevinden (thuis, op school, in de buurt, Nederland) hun ontwikkeling beïnvloedt.

Momenteel zijn er twee projecten waar we kinderen voor zoeken!

Wat kan uw kind van het onderzoek verwachten?
Wanneer u toestemming geeft voor deelname van uw kind, zal de onderzoeker contact met u opnemen over het inplannen van een dag waarop ze langs kan komen. Tijdens dit thuisbezoek zal uw kind een taakje op de laptop doen.

Bij kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 7 jaar doen we onderzoek naar hoe zij sociaal gedrag van andere kinderen beoordelen. Kinderen kijken vier korte video’s en daar stellen we dan een vraag over. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Bij kinderen van 8 en 9 jaar doen we onderzoek naar helpen. Kinderen ontvangen dagelijks veel hulp in verschillende situaties, bijvoorbeeld thuis of op school. Omdat kinderen zoveel hulp ontvangen is het belangrijk om te begrijpen wat hiervan de gevolgen zijn. Tijdens dit onderzoek doen kinderen een quiz op de laptop. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Als uw kind moe wordt of zich ongemakkelijk voelt (of gewoon geen zin meer heeft) dan kan het onderzoek op elk moment worden onderbroken.

Wat verwachten we van u?
– We hebben voor ieder kind dat mee wil doen actieve toestemming nodig van de ouders. Deze toestemming kunt u geven door op onderstaande button te klikken (“Ik wil meedoen”).
– We vragen u vervolgens om toestemming voor deelname van uw kind en om een aantal vragen over uzelf en uw kind te beantwoorden. Daarnaast kan u hier aangeven welke dagen/tijden goed zouden uitkomen voor deelname.
– Een onderzoeker neemt vervolgens per e-mail of telefonisch contact op om een afspraak te maken voor deelname aan het onderzoek
– Tijdens deelname van uw kind hoeft u niet aanwezig te zijn. Het is wel heel belangrijk dat uw kind niet wordt afgeleid tijdens het onderzoek, dus een rustige plek zou fijn zijn.
– Na afloop van het onderzoek krijgt uw kind een boekenbon (t.w.v. 5 euro) en een certificaat waarop staat dat hij/zij heeft bijgedragen aan de wetenschap.
– Het zou heel fijn zijn als er nog meer vriendjes/vriendinnetjes kunnen meedoen tijdens het thuisbezoek! Wanneer ouders van deze kinderen dan eerst toestemming verlenen via onderstaande button, kunnen deze kinderen ook meedoen en krijgt uw kind een extra boekenbon t.w.v. 5 euro.

Belangrijk om te weten
– De onderzoeker houdt zich aan de COVID-maatregelen: ze zal een mondkapje dragen, 1.5m afstand houden en vooraf een zelftest doen. Daarnaast houden we de situatie in de gaten en kunnen afspraken wijzigen mocht dit noodzakelijk zijn.
Na afloop van het onderzoek verwijderen wij uw adres weer uit onze database.
– Daarnaast worden alle onderzoeksgegevens anoniem en vertrouwelijk verwerkt en worden deze gedurende 10 jaar bewaard.
– Het onderzoek is goedgekeurd door de Ethische Commissie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met het onderzoeksteam via kidsincontext@vu.nl

Met vriendelijke groet,

Julie Markerink, Eva Hordijk & Christel Klootwijk (uitvoerend onderzoekers) en Dr. Jellie Sierksma (hoofdonderzoeker)
Vrije Universiteit Amsterdam, Experimentele en Toegepaste Psychologie, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT, Amsterdam