Online onderzoek: “Welk dierenfilmpje kies jij?”

Beste ouder/verzorger,

Hartelijk dank voor uw interesse om deel te nemen aan ons onderzoek!

Gedurende de basisschooltijd zijn kinderen volop in ontwikkeling: Ze leren wie ze zelf (willen) zijn en hoe ze zich verhouden tot de wereld om hen heen. De Vrije Universiteit Amsterdam verricht momenteel een grootschalig onderzoek naar hoe de sociale context waarin kinderen zich bevinden (thuis, op school, in de buurt, Nederland) hun ontwikkeling beïnvloedt.

Momenteel zijn we op zoek naar deelnemers van 9 t/m 11 jaar voor een online onderzoek.

Wat kan uw kind van het onderzoek verwachten?
Wanneer u toestemming geeft voor deelname van uw kind, zal de onderzoeker contact met u opnemen over het inplannen van een online afspraak voor het onderzoek. Tijdens deze online sessie via Zoom met de onderzoeker zal uw kind een taakje op de laptop doen.

We doen onderzoek naar hoe kinderen van 9 t/m 11 jaar sociaal gedrag van andere kinderen beoordelen. Tijdens het onderzoek laten we kinderen een paar keer een filmpje kiezen dat ze willen kijken. Een aantal keer doet een ander kind ook mee met kiezen. We stellen kinderen vervolgens ook een aantal vragen. Als laatste mogen kinderen nog een puzzel oplossen en stellen we nog een paar algemene vragen. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Als uw kind moe wordt of zich ongemakkelijk voelt (of gewoon geen zin meer heeft) dan kan het onderzoek op elk moment worden onderbroken.

Wat verwachten we van u?

– We hebben voor ieder kind dat mee wil doen actieve toestemming nodig van de ouders. Deze toestemming kunt u geven door op onderstaande button te klikken (“Ik wil meedoen”).
– Naast het geven van toestemming voor deelname van uw kind vragen we u om een aantal vragen over uzelf en uw kind te beantwoorden.
– Een onderzoeker neemt vervolgens per e-mail contact op om een afspraak te maken voor deelname aan het onderzoek. De onderzoeker zal u een link sturen voor een beveiligde Zoomsessie op de afgesproken dag en tijd.
– We vragen u om uw kind te helpen met het opstarten van de Zoomsessie, maar vervolgens niet bij uw kind te blijven zitten zodat u de antwoorden van uw kind niet kunt beïnvloeden.
– Het is heel belangrijk dat uw kind niet wordt afgeleid tijdens het onderzoek, dus een rustige plek zou fijn zijn.
– Na afloop van het onderzoek krijgt uw kind een boekenbon (t.w.v. 5 euro) en een certificaat waarop staat dat hij/zij heeft bijgedragen aan de wetenschap.

Belangrijk om te weten
– Na afloop van het onderzoek verwijderen wij uw contactgegevens weer uit onze database, tenzij u toestemming geeft om in de toekomst benaderd te willen worden voor onze onderzoeken.
– Alle onderzoeksgegevens worden anoniem en vertrouwelijk verwerkt en worden deze gedurende 10 jaar bewaard.
– Het onderzoek is goedgekeurd door de Vaste Commissie Wetenschap en Ethiek van de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam.

Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op via c.l.t.klootwijk@vu.nl

Met vriendelijke groet,

Christel Klootwijk (verantwoordelijke en uitvoerende onderzoeker)
Vrije Universiteit Amsterdam, Experimentele en Toegepaste Psychologie, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT, Amsterdam